Psikolojik dayanıklılık, stresli ve zorlayıcı deneyimler ve olaylar karşısında ruh sağlığımızı koruyabilmek anlamına gelir. Çalışma alanlarımızda ya da içinde bulunduğumuz ortamlarda edindiğimiz duygusal yükler, bu yükle yaşamaya devam etmemiz halinde davranışlarımızı ya da düşüncelerimizi farkında olduğumuz ya da henüz farkına varamadığımız şekillerde etkileyebiliyor.
Psikolojik Dayanıklılık Yaşantı Atölyesi, iş ya da özel sebeplerle hissettiğimiz duygusal yükü azaltmak; yükün işe ve/veya özel yaşamımıza yansımasının önüne geçmek ve sağlıklı bir yaşam kurulmasına destek olmak amacıyla hazırlanmış bir içeriktir.
Psikolojik dayanıklılığa dair var olan içsel kaynaklarımızı fark etmeyi ve onları güçlendirmeyi amaçlayan bu yaşantı atölyesinde, katılımcıların kendi tecrübelerini, sorularını ve paylaşımlarını bir öğrenme ve dönüşüm süreci içerisinde kullanabilmeleri sağlanır.
Atölyenin alt amaçları aşağıdaki şekildedir:
- Psikolojik Dayanıklılık (resiliance) kavramının çeşitli psikoloji kuramların pespektifinden ne anlam ifade ettiğinin anlaşılması
- Katılımcıların kendi dayanıklılıklarının gözden geçirmesinin sağlanması
- Zor durumlarla başa çıkmada kullanılan kanalların keşfedilmesi
- İnanç, Duygu, Sosyal, İmajinasyon, Bilişsel ve Fiziksel kanallara ( BASIC-Ph ) ilişkin farkındalık sağlanması
- Sanat terapisi yöntemlerinden yararlanılarak katılımcıların kendi rahatlama kanallarını keşfetmesi
- Gündelik yaşamda kişisel kaynakların erişilebilir hale getirilmesi
- Katılımcıların atölye çıktılarını kendileri açısından değerlendirmesi
- Tutum ve davranışlarda etki yaratacak somut adımların planlanması